Svenska bönder tror på framtiden

De svenska bönderna kan inleda odlingssäsongen med en framtidstro och investeringsvilja som sällan förr, visar årets Lantbruksbarometer.

.

Enligt Lantbruksbarometern är det ökande lönsamhet som är orsak till  optimismen. Drygt 3 900 svenska bönder har frågats ut om hur de ser på framtiden. Undersökningen har gjorts av Sifo på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Nästan fyra av tio av landets lantbrukare anser till och med att lönsamheten 2006 var mycket god, vilket är tio procent fler än under 2005. Resten är inte nöjda med vinsten, men mer än åtta av tio tror på ökad lönsamhet framöver.

Investerar mera

I spåren följer också att lantbrukarna vågar satsa på investeringar i nya djurstallar och vill utveckla sina verksamheter. Var femte vill satsa på förnyelsebar energi, visar undersökningen.

Framtidstron i fråga om årets lönsamhet är störst bland lammuppfödare och växtodlare. Nästan nio av tio tror på minst oförändrad lönsamhet, trots att dessa grupper har störst problem med lönsamheten.

De flesta optimisterna finns i Västmanland, Östergötland, Örebro och Kalmar län.

Växer

Trenden sedan många år att stora blir större håller också i sig. Förra året hade till exempel antalet mjölkgårdar minskat med nästan 1 000 till 7 500.

En av fem mjölkbönder tänker utöka verksamheten under nästa treårsperiod. Mer än var femte tänker lägga ner mjölkproduktionen. Av dem tänker sex av tio övergå till köttproduktion i stället.

Så byggs det också nya djurstallar. En av tio lantbrukare säger i undersökningen att de planerar ”väsentliga” investeringar i stallar under nästa år.

Låneberg

Gladast är landets grisproducenter. Mer än hälften är nöjda med lönsamheten.

Men lantbrukets samlade låneskuld har de senaste fem åren ökat med sju miljarder kronor om året. Vid årsskiftet hade landets lantbrukare skulder på nästan 136 miljarder kronor.

Men vad gör det när lantbrukarna känner att de har medvind bland konsumenterna. Tre av fyra säger att de under 2006 kände konsumenternas förtroende, jämfört med sex av tio året innan.

Inte undra på kanske att 96 procent av landets lantbrukare trivs med jobbet som bonde.

Anders Lignell/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista