Dom om Botniabanan väntas de närmaste dagarna

Den här veckan sitter miljödomstolens ledamöter och överlägger om Botniabanans sträckning över umeås södra slättlandskap. En dom kommer vilken dag som helst.

Den särskilt tillsatta domstolsordföranden, Bengt Hellström från Vänersborg, har i sin rätt ett miljöråd från Umeås miljödomstol och två sakkunniga ickejurister från Norrbotten.

När det överklagade målet senast var uppe i Miljööverdomstolen tyckte rätten precis som tidigare Miljödomstolen att regeringen gav klartecken för sträckningen redan 2004 - Nu handlar det bara om kompensationsåtgärderna för fågellivet som var otillräckliga och farliga för flyget hett det då.

Den Miljödomstol som fick hela målet återförvisat, och som nu överlägger, skall döma när det gäller kompensationsåtgärderna enligt Miljööverdomstolens medskick.

Sakägarna, dvs markägare och naturorganisationer, anser däremot att det fortfarande är sträckningen som skall prövas.

- Kompensationsåtgärderna skulle lamslå hela byns liv, säger Carina Granberg, en av byborna i Degernäs by.

Hon tror inte heller att det kommer att saknas pengar för att överklaga om miljödomstolen skulle komma fram till ett resultat byborna ogillar.

- Vi tror på rättvisan och att inte politiken styr, säger Carina Granberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".