Få barn till missbrukare får stöd

Bara 4 av Västerbottens 15 kommuner hade förra året särskilda stödgrupper för barn till missbrukande föräldrar. Det visar en rapport från IOGT-NTO:s juniorförbund. De kommuner som har stödgrupper är Umeå, Skellefteå, Lycksele och Storuman.

Enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis lever 200 000 barn i Sverige med missbrukande föräldrar och det är ett svek mot barnen att inte erbjuda dem den hjälp de behöver. I länet är det alltså bara 4 av 15 kommuner som har stödgrupper riktade till barn något som nykterhetsorganisationen inte tycker är bra.

Men på länsstyrelsen tror man situationen kan förbättras eftersom regeringen ser dessa barn som prioriterade och ska få mer pengar. Pengar borde inte vara ett hinder, säger Mats Lövgren.
– Det är nog mera bristen på uppfattning om hur många det skulle kunna handla om, och har vi möjlighet, förmåga, kunskap och kompetens att ta hand om det här problemet.

Umeå, Skellefteå, Lycksele och Storuman hade stödgrupper 2006, förutom dessa hade Vännäs stödgrupper 2005. Nordmalings kommun svarade inte på frågorna från Junis för 2006, för 2005 hade kommunen ingen stödgrupp.

Reporter Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista