40-årig tvist på väg att lösas

Vattenfall och fiskerättsägarna är på väg att enas i Stornorrforsmålet. Det betyder att en 40-år gammal konflikt om hur Stornorrfors kraftstation påverkat lax och andra fiskar är på väg mot en lösning. Vattenfall och Umeå kommun som äger kraftverket har under vintern suttit i förlikningsförhandlingar med fiskerättsägarna och samtalen har gett resultat.

Parterna vill inte säga mycket om vad som kommer att hända eftersom förlikningen är en förhandling som inte är helt avgjord. Fiskerättsägarna vill få fram åtgärder som kan göra Vindelälven till en stor laxälv. Forskning har ju visat att de flesta laxarna inte kan ta sig förbi kraftstationen.

Vattenfall å sin sida vill också hitta en förlikningslösning. Om man inte kan lösa tvisten frivilligt riskerar Stornorrforsmålet att fortsätta vara en långdragen och kostsam juridisk process. Egentligen skulle Miljödomstolen ta upp målet i maj men har nu gett parterna mer tid att förlikas.

Så mycket är klart att Vattenfall och även Umeå kommun, som äger en del i kraftverket, är beredd att gå med på stora delar av fiskerättsägarnas förslag om hur laxen ska komma tillbaka till Vindelälven. Vindelälvens fiskeråd som förträder alla med fiskerätt i Vindelälven, har åkt runt på fiskestämmor längs älven och presenterat en lösning som Vattenfall kan tänkas gå med på. Den innehåller både satsningar på att få laxarna att klara kraftverket bättre och andra åtgärder som kan gynna fisket och miljön i Vindelälven. Men även om Vindelälvens fiskeråd vinner sin långa kamp för laxen återstår att se om åtgärderna fungerar och Vindelälven verkligen kan bli den fantastiska laxälv som många fiskeintresserade hoppas.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista