Umeå i rätten för sexuell diskriminering

För första gången stämmer HOMO-ombudsmannen en kommun för diskriminering och kränkning. HOMO Hans Ytterberg kräver skadestånd både för kränkningen och för att en ledamot i socialnämnden är skyldig till tjänstefel.

Det gäller fallet med kristdemokraten Helen Edlund i Umeås socialnämnd reserverade sig mot nämndens beslut att säga ja till att två lesbiska par skulle få adopera sina parntners barn.

HOMO, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, anser att detta är diskrimininering och att det också kan vara tjänstefel Helen Edlund gjort sig skyldig till.

2003 kom den nya lagen som ger homosexuella par rätt att prövas som adoptionsföräldrar.

Helen Edlund yttrade i socialnämnden att hon anser att ett barn behöver en mamma och en pappa och att en adoption ska försöka efterlikna den biologiska situationen för ett barn.

Helen Edlund vittnade i dag iTingsrätten och sa då att det är viktigt att inte banden till den biologiska pappan klipps av juridiskt. Hon sa också att hon uppfattat det som att hon har rätt att reservera sig.

HOMO-ombudsmannen menar att Helen Edlunds yttrande och reservationer är diskriminerande och kränkande och HOMO kräver i första hand ett skadestånd på 50.000 kronor enligt lagen om förbud mot diskriminering.

Men HOMO hävdar också att Helen Edlund har gjort sig skyldig till tjänstefel och kräver för det ett skadestånd på 20.000 kronor.

Umeå kommun anser att de inte har ansvar över en enskild ledamots åsikter och inet kan styra en ledamot.

Jens Nyman, kommunjurist, hävdade under rättegången att ledamöter har rätt att reservera sig och att yttrandefrihet gäller. För Umeå kommun är det här ett viktigt mål säger Jen Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".