Klart med treårigt byggavtal

I dag (tisdag) går drygt 800 byggnadsarbetare tillbaka till jobbet efter en veckas strejk. Ett treårigt avtal tecknades tidigt på tisdag morgon. Avtalet ger 10,2 procent över tre år.

Ett treårigt avtal undertecknades strax före klockan fem på tisdagsmorgonen.
– Vi har fått kompromissa väldigt mycket, men det är ju så under de här omständigheterna med en pågående konflikt, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier (BI) till TT.
– Men å andra sidan har vi i alla fall fått en stor framgång i att granskningsarvodena utmönstras ur kollektivavtalet.

I förra veckan presenterade medlarna ett bud som Byggnads sade nej till, men som arbetsgivarna accepterade. Byggnads motivering till avslaget var bland annat att de föreslagna löneökningarna skulle understiga nivåerna i industriavtalet och att frågan om den omstridda förhandlingsrätten inte kunde anses vara löst.

Byggnads nöjda
Sedan i onsdags var drygt 800 anställda vid Peab uttagna i strejk. Ytterligare cirka 1 500 personer var varslade om strejk hos JM, NCC och Skanska från den 27 april.

Enligt Sveriges Byggindustrier är det nya avtalet i princip i linje med medlarbudet från förra veckan. Avtalet ger 10,2 procent över tre år.

Byggnads har i avtalet drivit igenom en skyldighet för arbetsgivarna att skicka löneuppgifter till Byggnads, inte bara för sina egna medlemmar utan även för oorganiserade medarbetare och de som är medlemmar i andra fackföreningar.

Byggnads ordförande Hans Tilly är nöjd med avtalet, som bygger på det medlarbud Byggnads sade nej till i förra veckan.
– Jag tycker att vi har fått med det mesta av de delar som gjorde att vi tackade nej, säger han till TT.

Det handlar bland annat om att Byggnads fått igenom en arbetstidsförkortning, med en dag under 2008 och en dag 2009. Byggnads anser sig också ha fått kompensation för att granskningsarvodena avskaffas.
– Det är bra löneökningar, vi ökar grundlönen vilket ju ligger till grund för helgersättningar och permitteringslön, säger Hans Tilly.

Granskning även utan granskningsarvoden
Byggnads granskningsarvoden fick stor uppmärksamhet genom en dom i Europadomstolen i februari. Arvodet syftar till att kontrollera att arbetsgivarna betalar ut rätt lön.

Tidigare har alla byggarbetare, oavsett om de var medlemmar i Byggnads eller ej, betalat 1,5 procent av lönen i så kallat granskningsarvode.
– Domen sade att vi skulle bli bättre på att ha transparens när vi redovisade hur pengarna användes. Vi hittade en del modeller som vi ville ha, men vi upplevde att arbetsgivarna satte käppar i hjulet för det. Då tog vi åtgärden att vi helt enkelt lyfter ur det ur avtalet, säger Hans Tilly till TT.
– Men det betyder inte att vi ska sluta att granska att rätt lön utgår till medlemmarna. Det kommer även fortsättningsvis att vara en viktig fråga för oss.

För att finansiera granskningen i fortsättningen har Byggnads förbundsfullmäktige beslutat höja medlemsavgiften med 155 kronor per månad. Men det kompenserar inte fullt ut för de avskaffade granskningsarvodena.
– Vi kommer att behöva effektivisera verksamheten, säger Hans Tilly.

Arbetsgivarnas nya skyldighet att lämna ut löneuppgifter för samtliga medarbetare till Byggnads betecknas av Sveriges Byggindustrier som ”mycket tveksam ur integritetssynpunkt”. Hans Tilly tror dock att den kommer att underlätta arbetet med lönegranskningen.
– Vi vet ju att utländska byggnadsarbetare exempelvis många gånger får alldeles för lite lön, säger Hans Tilly.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista