Skolan i Uttersjöbäcken läggs ner

Skolan i Uttersjöbäcken utanför Lövånger läggs ner till höstterminen 2008. Det beslöt kommunfullmäktige i Skellefteå på tisdagseftermiddagen. Orsaken är att elevunderlaget är för litet.

- Det är aldrig roligt att lägga ner en skola men vi måste se till helheten och kunna erbjuda varje elev en bra skolgång, säger Maria Marklund, socialdemokratisk ordförande i barn- och grundskolenämnden.

Men föräldrarna är inte nöjda med beslutet och ansöker nu hos skolverket att få driva skolan vidare som friskola. Enligt deras beräkningar växer elevantalet de närmsta åren.

- Inom dom närmsta åren kommer vi att ha 37 elever, säger Christer Svensson vice ordförande i Uttersjöbäckens friskoleförening

Uttersjöbäcken är inte ensam om vilja driva sin skola vidare som friskola. Hos Skolverket har man rekordmånga ansökningar hela 563 i år jämfört med 366 året innan.
Enligt skolverkets statistik finns idag 20 aktiva friskolor i länet, varav 14 grundskolor. Men med ett sviktande elevunderlag är frågan hur länge Uttersjöbäcken skulle kunna drivas vidare som friskola.

-Har vi färre än 20 elever så tycker inte heller jag att skolan ska få vara kvar, säger Christer Svensson vice ordförande i Uttersjöbäckens friskoleförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista