Feriejobben kan räcka till färre

Just nu håller länets kommuner på att planera inför sommarens feriejobb för ungdomar. I år har det statliga riktade bidraget försvunnit, och kommunerna får ta hela kostnaden. I en del kommuner betyder det att färre ungdomar än tidigare erbjuds feriejobb.

Det är många ungdomar som skulle kunna sommarjobb, ändå kan det bli färre unga som får feriejobb den här sommaren. Babyboomens barn har nått slutet av grundskolan och början av gymnasiet, men pengarna till feriejobben räcker inte till alla. Det statliga riktade bidraget har dragits in, och kommunerna måste ta hela kostnaden för feriejobben.

I Skellefteå erbjuds färre årskullar att få feriejobb, tidigare fick ungdomar från nian till gymnasiets andra årskurs sommarjobb. I år räcker pengarna bara till gymnasieeleverna.

I Umeå är det bara gymnasieettorna som får sommarjobb. I år har fler sökt jobb, och därför behandlas idag en ansökan om att skjuta till mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista