16-åringar injicerar Subutex

Läkemedlet Subutex skulle hjälpa heroinister att sluta - men är nu den vanligaste drogen bland ungdomar i Skellefteå. Fältarbetaren Hans-Göran Boström tycker det är skrämmande att se hur beroende de blir av Subutex. I Skellefteå är det idag inte ovanligt med 16-åringar som injicerar drogen.

Läkemedlet Subutex är nu den vanligaste drogen bland ungdomar i Skellefteå. Två narkotikaligor har nyligen sprängts av skelleftepolisen.

Subutex har samma stimulans på hjärnan som heroin men ger inte samma kick. Däremot är abstinensen vid avtändning ofta många gånger värre än med heroin.

Det var i slutet av 90-talet som läkemedlet dök upp för att hjälpa så kallade tunga narkomaner. Subutexet har ökat bland ungdomarna i Skellefteå de senaste två åren. Läkemedlet som är ett syntetiskt heroin kommer i tablettform, men krossas allt som oftast och injiceras, men är också i stort sett omöljig att överdosera. Polisen räknar idag att mellan 200-400 personer använder Subutex i skellefteå, varav många är ungdomar. Pia Broman Lindberg jobbar som fältare och hon ser en helt ny attityd bland de unga missbrukarna

Sedan fem år tillbaka pågår ett subutexprogram i Skellefteå som minskat antalet tunga heroinister, men samtidigt gett subutexet ett starkare fäste. Hans-Göran Boström som jobbar som fältare och ägnat sig åt ungdomar och droger i snart 20 år är allvarligt oroad över framtiden

Reporter Magnus Nilsson