Ingen strejk i Bolidens gruvor i länet

Vild strejk är det i LKABs gruvor i norrbotten men här i länet så säger fackförbundet metall i Boliden att löneförhandlingarna pågår och att det därför inte är aktuellt med några strejker likt dom som pågår bland gruvarbetarna i norrbotten, det säger Bo Carlsson, ordförande fackförbundet Metall i Boliden.

Löneförhandlingarna mellan Metall och Boliden AB avbröts inför förra veckans bolagsstämma, och kommer att återupptas nästa vecka.

När det gäller den vilda strejken i LKAB:s gruvor i norrbotten som inleddes igår så kräver gruvarbetarna 4000 kr mer i månaden. Men LKAB hänvisar till IF Metalls centrala avtal med garanterade lönehöjningar på runt 800 kronor istället för de 4 000 som gruvarbetarna kräver.
Såhär skriver Dagens Arbets om vad en vild strejk är;
När det finns ett gällande avtal mellan arbetsgivare och fack råder fredsplikt. Det innebär att stridsåtgärder som strejk och lockout är förbjudna.
Om de anställda strejkar under fredsplikten kallas det för vild strejk. Facket kan inte stå bakom strejken.
Arbetsgivaren har rätt att göra löneavdrag för de som strejkar, samt stämma dem inför Arbetsdomstolen (AD).
Om de strejkande inte återgår till arbetet trots uppmaning från AD, dömer domstolen ut ett skadestånd som varje strejkande ska betala till företaget.

Fakta från Dagens Arbetes nätupplaga idag.

2007-05-08