Friande domar i kvinnojourmål

De tre kvinnor på kvinnojouren i Tranås som åtalats för medhjälp till grov egenmäktighet med barn friades idag (fredag) av Eksjö tingsrätt. Även den fjärde kvinnan som stod åtalad, en före detta rektor på en skola där barnen fick gå i hemlighet, friades.

De fyra hade åtalats för att ha hade hjälpt en kvinna att hålla sig undan med sina barn i mer än sex år trots att det var pappan som hade vårdnaden om barnen.

Åklagaren hade krävt att samtliga fyra skulle dömas till sex månaders fängelse, minimistraffet för medhjälp till grov egenmäktighet med barn.

Rätten anser att åklagaren inte har kunnat bevisa att kvinnorna från kvinnojouren kände till att mamman inte hade vårdnaden om barnen. De kan därför inte fällas för att ha medverkat till kvinnans brott.

Den före detta rektorns medverkan är inte heller av det slaget att hon kan dömas för brott. Att bara umgås med kvinnan har inte varit tillräckligt, enligt rätten.

Rätten tar också hänsyn till att det var rektorn som med ett anonymt brev till polisen såg till att kvinnan avslöjades och greps.
– Jag har aldrig tvivlat på att vi gjorde rätt, säger Ingela Engstrand, en av de nu friade kvinnorna och ordförande i kvinnojouren när mamman sökte hjälp.

/TT