Klart med elektrikeravtal

Elektrikerkonflikten är över. I går kväll (måndag) accepterade parterna medlarbudet. Avtalet som träffats är treårigt och ger 10,2 procent, samma nivå som industriavtalet. Därmed är också övertidsstoppet slut och de strejkande vid LKAB:s pelletsbygge går tillbaka till jobbet.

De stundtals bitska förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarparten EIO ledde till slut till ett avtal.

Vid lunchtid på måndagen kom ett medlarbud och tidigt på kvällen enades parterna om ett treårigt avtal som ger 10,2 procent, samma nivå som industriavtalet.

Måndagens uppgörelse betyder att det stora strejkvarslet som omfattade 5 000 personer inte träder i kraft. Det innebär också att stoppet för övertid hävs och att de elektriker som strejkar vid gruvföretagets LKAB:s pelletsbygge i Kiruna går tillbaka till sina jobb.
– Vi är nöjda, men det var onödigt att det gick så långt som det gjorde, säger EIO :s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.

I förhandlingarna fanns även krav på arbetsgivarsidan skulle betala en årligt avgift till facket. Det slutade med att arbetsgivarna ska betala sex miljoner kronor om året under två år.
– Det är bra att vi fick igenom en avgift till facket. Vi har också fått igenom en standard för boendet på tjänsteresor, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef vid Elektrikerförbundet, till TT.

Fredrik Gunér/TT