Skolan i Adak hotad

Skolan i Adak utanför Malå hotas av nedläggning inför läsåret 2009/2010 för att minska kommunens kostnader med 400 000 kronor. Det föreslår barn- och utbildningschef Anders Bergström. Idag går 19 elever på skolan och de skulle då flyttas till Nilaskolan i Malå.

Ylva Abrahamsson har själv haft tre av sina barn i skolan är helt emot förslaget och hon är inte ensam om sin oro och ilska över nedläggningshotet. Ett femtontal föräldrar möter upp P4 Västerbotten. Enligt dessa skulle deras barn förutom att åka skolskjuts de drygt två milen till skolan i Malå, hamna i betydligt större klasser och mista tryggheten som den lokala byaskolan ger. Leif Bergström anser att nedläggninghotet kommer för snabbt trots tidigare hot

Men Malå kommun vill spara pengar, En nedläggning av skolan skulle minska kostnaderna med 400 000  kronor och kommunalrådet Arne Hellsten från Malålistan har svårt att se någon annan utväg

Och tvärtom vad föräldrarna tycker anser kommunalrådet Arne Hellsten att eleverna i Adak skulle få en bättre utbildning i en större skola.

Frågan ska nu upp i kommunstyrelsen innan kommunfullmäktige fattar det avgörande beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".