Flytt av demensboende i Tärnaby upprör anhöriga

I Tärnaby har äldreomsorgen omstrukturerats flera gånger de senaste åren och nu är det snart dags igen. Demensboendet Stefansgården ska in i ombyggda sjukhemslokaler.

Personalen är kluven - det finns fördelar för de som jobbar natt, men de anhöriga känner sig överkörda och även om det inte finns mycket hopp kvar så har de inte helt gett upp.

Elvy Rönérs mor tvingas snart byta äldreboende för femte gången. Det gör henne orolig och ledsen men Elvy har fortfarande ett litet hopp att den ska stoppas eftersom Tärnas socialdemokratiska förening har skrivit en motion där man bland annat vill behålla Stefansgården.

I Tärnaby har politikerna flyttat på äldreboenden även tidigare för att nyttja personalen effektivare och spara in pengar. Demensboendet flyttade in på Stefansgården för omkring fem år sedan och till halvårsskiftet är det alltså dags igen.

Kritiken mot det nya demensboendet i ombyggda sjukhemslokaler har bland annat varit att det liknar ett instituionsboende mer än en hemmiljö, det finns till exempel inga kokmöjligheter i rummen.

Men flytten är också efterlängtad av en del, berättar undersköterskan Marie-Louise Fjellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".