Livsstilsändring viktigast mot hjärtinfarkt

En ny studie om hjärthälsa och livsstil i Västerbottens och Västernorrlands län ska genomföras mot bakgrund av en nyligen publicerad studie.

Studien heter Interheart och visar att 90 procent av alla hjärtinfarkter kan förklaras av livsstilsfaktorer som rökning, dålig kost, brist på fysisk aktivitet, stress kombinerade med biologiska faktorer. Slutsatsen är att nästan alla hjärtinfarkt borde kunna förebyggas genom livsstilsförändringar.

I Västerbotten och Västernorrland inleds nu forskningsprojektet 3S-studien (Sekundärprevention, Sollefteå, Skellefteå) för att undersöka om långsiktigt deltagande i strukturerade gruppaktiviteter i Hjärt- och Lungsjukas förening kan ge mätbara medicinska effekter på patienter som avslutat sin rehabilitering på sjukhus.

Omkring 50 patienter på varje ort som deltar i gruppaktiviteter kring motion, stresshantering, gruppsamtal och rökavvänjning inom ramen för den så kallade Hjärt & Lungskolan kommer att jämföras med olika grupper av patienter som inte väljer att delta i dessa organiserade livsstilsgrupper.

Studien är ett samarbete mellan Mittuniversitetet och Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".