Banverket överklagar ersättningar

Nu överklagar Banverket de rättegångsersättningar som Miljödomstolen beviljat motståndarsidan i senaste Botniabanerättegången.

Enligt Miljöbalken har Banverkets motpart rätt till alla rimliga rättegångskostnader. Miljödomstolen bedömer det är rimligt med 477.000 kronor som ersättning för markägarnas advokat Björn Rosengren. Till det kommer ersätningar för Degernäs samfällighet och för naturvårdsföreningarna.

Banverket anser att markägarnas advokat i Botniabanerättegången inte har lagt ner så mycket arbetstid som han anger, och timkostnaden är alldeles för hög. Max 280.000 tycker Banverket att man skall tvingas betala.

Banverket har tidigare överklagat ersättningen som markägarnas advokat fått för rättegången i Miljööverdomstolen. Då fick motparten hälften av begärd ersättning för att domstolen tyckte båda sidor hade vunnit.

Banverkets advokat anser att markägarnas advokat Rosengren i den senaste miljöförhandlingen i stort sett repeterat vad som tidigare sagts i Miljödomstol och Miljööverdomstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".