Knott och fåglar försvinner vid utbyggda älvar

Mycket knott och därmed insektsätande fåglar försvinner vid en vattenkraftsutbyggnad. Det är främst antalet knotthannar som skiljer. Det det kan finnas 100 gånger fler hannar vid outbyggda Vindelälven än vid reglerade Umeälven.

Nu är den härliga tid här före midsommar när det är grönt och ganska knottfritt. Men sen kommer de. Det det kan finnas 100 gånger fler knotthannar vid outbyggda Vindelälven än här vid reglerade Umeälven. Det förklaras av att hannarna är mer stationära medan honorna flyger långt för att hitta hannar och det är honorna som bits så du blir ändå inte mindre biten vid reglerade älvar, säger forskaren Darius Strasevicius. Vattnet blir mer stillastående vid vattenkraftsutbyggnad och knotten behöver stömmande vatten för att fortplantas.

Fågelfaunan påverkas mycket av knottmängden så att insektsätande fåglar som t ex flugsnappare är betydligt vanligare vid en outbyggd älv. Darius Strasevicius har dessutom upptäckt att efter häckningssäsongen föredrar insektsätare att stanna längre vid outbygda älvar än växtätande fåglar.

Om du blir knottbiten eller inte beror också på vilken knottart du träffar på. Olika knottarter attackerar olika djur eller fåglar så den här forskningen visar än en gång att naturens samspel är otroligt komplicerat, men nu vet vi lite mer om knott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".