Nedskärningar inom socialtjänsten i Umeå

Minskad personal i verksamheterna, men även inom ledningen och en effektivare missbruksvård är åtgärder som föreslås när Socialnämndens ekonomi kraftigt försämrats.

- Men trots att den ekonomiska situationen är allvarlig ska inte brukarnas service försämras, det säger Eva Andersson (s) ordförande i Socialnämnden när ekonomin redovisades igår

Det ekonomiska läget, med ett underskott på 13 mkr för första halvåret i år och med nästan 39 mkr för hela året, kommer naturligtvis att få konsekvenser.

För att komma till rätta med den ekonomiska situationen arbetar Socialtjänsten med åtgärder och aktiviteter som kommer att minska utgifter på både kort och lång sikt.

- Men det behöver inte leda till försämringar, det menar Eva Andersson och tar missbruksvården, som är en dyr post för socialtjänsten, som exempel. Det handlar om att låta missbrukare få egna boenden istället för att vara på dyra behandlingshem

Att bli mer effektiva inom äldreomsorg och missbruksvård är alltså några åtgärder för att klara ekonomin men den största kostnaden är personalkostnaderna och det kan hända att man måste minska på personal inom socialtjänsten det säger både Eva Andersson och Eva Klingerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".