Nio av tio studenter trivs i Umeå

90 procent av studenterna trivs med Umeå. Det visar resultatet av den första stora studie-sociala undersökningen som gjort bland Umeås studenter. Pernilla Lindén är en av dom som tycker att Umeå är en bra studentstad.

Pernilla Lindén studerar till civilingenjör med ett ganska smalt område, så det blir det nog jobb på annan ort säger hon.

Undersökningen är ett samarbete mellan Umeås universitet och 4 studentkårer.Av dom cirka 20.000 som fått enkäten på sin E-post har cirka 4000 valt att avsätta de tio minuter som det tog att svara.

Det gäller arbetsmarknad, boende , trygghet och viljan att stanna kvar i Umeå efter examen. De allra flest anser att det är svårt att hitta ett boende men det visar sig att de flesta, 8 av 10, har bostad när studierna börjar.

Umeå får betyget - en trygg stad - dagtid, för på kvällen och natten tycker kvinnor att det är otryggt, bådr på stan och på campusområdet. För 9 av 10 är cykel transportmedlet, följt av lokalbuss, men det är ganska få ändå som är bussresenärer.

Till och från Umeå är det bra förbindelser med flyg och långfärdsbuss men tåg det är inget som uppskattas av Umeås studenter. Många jobbar också pararellt med studierna, 4 av 10 jobbar mellan 1 till 20 timmar varje vecka.

En del i detta blir också att få veta till exmpel hur studenterna vill Campus, universitetsområdet, ska komma att utvecklas iför framtiden. Kommunen ska också nyttja resultatet för att göra staden mer attraktiv

Den här studiesociala undersökningen bland Umeås studenter kommer att följas upp, säger Bibbi Nilsson informatör vid Umeå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".