Misshandelsrättegång i Skellefteå

Tre män från mellanöstern står idag inför rätta i Skellefteå tingsrätt misstänkta för att ha hotat och misshandlat två kvinnor med både slag och sparkar.

Misshandeln kan vara hedersrelaterad då männen uttryckt missnöje över en av kvinnornas sätt att leva sitt liv i Sverige.

Sedan några år tillbaka pågår en konflikt mellan två olika familjegrupperingar av irakier bosatta i Skellefteå. Det hela bottnar i hur de tre männen, två bröder och deras svåger, uttryckt missnöje över systern sätt att leva sitt liv i Sverige. I början av maj eskalerade konflikten ytterligare då systern och hennes irakiska väninna attackerades av de tre männen i utkanten av centrala Skellefteå.

Kvinnorna säger i förhör att de smutskastas med fula ord innan de får ta emot ett flertal knytnävslag och sparkar mot både huvud och kropp. Enligt kvinnorna hotar sedan männen som är 18, 30 och 45 år gamla, att döda dem, deras barn och sätta eld på deras hus.

Misshandeln avbryts då ett vittne går emellan och en stund senare anländer polisen. Männen nekar till brott och menar att kvinnorna kraftigt överdrivit händelserna.

Dagen efter den påstådda misshandeln ger sin två av de misstänkta männen på en man i den rivaliserande familjen och misshandlar honom med knytnävsslag i ansiktet.

En av de misshandlade kvinnorna funderar nu på att flytta från Skellefteå med sin familj på grund av rädsla och omtanke om sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".