Renbetesrättegång

Gränsdragningskommissionens utredning om renskötelområdets yttre gräns i Sverige finns nu med som bevismaterial när Nordmalingmålet behandlas av hovrätten i Umeå.

Samebysidan har fått klartecken från hovrätten att använda delar av gränsdragningskommissionens uppgifter i sin bevisföring

Igår var det samebyarnas tur att argumentera för sin sak inför hovrätten.

Advokaterna visade bland annat kartor över samebyarnas områden på storbild och renägaren Henrik Omma guidade åhörare och domare genom en film om gamla flyttningsleder.

Det är samma gamla bevis som redan tidigare dragits inför tingsrätten - förutom det att samebyarna har fått tillåtelse att även ta med vissa delar av gränsdragningskommissionens utredning.

Utredningen pekar ut renskötselområdets yttre gränser men den har inte tagit med nordmalings kommun eftersom det pågår en domstolsprocess.

Däremot har områden omkring nordmaling pekats ut som renbetesland - därför menar samebyarnas advokater att nordmalingsområdet finns i utredningen av ett enda skäl och det är just domstolsprocessen - och egentligen så är det renbetesland även i nordmaling, hävdar man.

Men markägarsidan har en annan uppfattning, förbundsjuristen Ulrika Sundin Bonnedal menar att gränsdragningskommissionens uppgifter inte är tillräckligt detaljerade och hävdar liksom tidigare att det inte finns renbetesrätt på dom områden som markägarna tagit upp i domstolen.

Det här kommer de att lägga fram för hovrätten och Ulrika Sundin Bonnedal tror inte att de nya bevisen från gränsdragningskommissionen kommer att ha nån avgörande betydelse för hovrättens bedömning gällande nordmalingområdet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".