Skatteverket möblerar om 1.350 jobb

1.350 jobb berörs när Skatteverket möblerar om i organisationen. Om fem år räknar verket med att ha 66 kontor på 45 orter plus ett 80-tal mindre servicekontor på ytterligare 70 orter, med väsentligt färre anställda än dagens kontor på de orterna.

Många kan tvingas pendla i åtskilliga mil till sin nya arbetsplats men inga personalneddragningar planeras, enligt verket, i samband med förändringarna.

På servicekontoren är det tänkt att Skatteverket, arbetsförmedlingen, och Försäkringskassan ska arbeta tillsammans. Tanken är att spara pengar samtidigt som servicen till allmänheten behålls.

Men facken på Skatteverket har invändningar:
– Vi är oeniga med arbetsgivarna om principerna och tankarna bakom förändringarna, säger Gun Kempe, avdelningsordförande för fackförbundet ST på Skatteverket.
– Vi vill ha ett bättre beslutsunderlag och har därför engagerat en konsult, säger Kempe.

Enligt facken är det för tidigt att utgå ifrån att samarbetet med de andra två myndigheterna på servicekontoren blir verklighet även om generaldirektörerna har tagit ett strategiskt beslut i frågan. Det finns i dagsläget inga undertecknade överenskommelser om servicekontoren, påpekar ST och Saco-S på Skatteverket.

Önskelista
”Den karta med förslag på orter med servicekontor som presentas i förhandlingsunderlaget anser vi därmed i nuvarande skede endast vara en önskelista från Skatteverket”, skriver facken efter avslutade förhandlingar, förhandlingar som avslutades i oenighet.

Och det handlar om stora förändringar för många anställda.

Exempelvis försvinner ett 50-tal jobb vid skattekontoren i Bollnäs och Ljusdal. I stället kommer personalen att erbjudas att pendla till Gävle eller Hudiksvall. Kvar blir ett par personer på de nyinrättade servicekontoren. Likadant ser det ut på flera andra orter runt om i landet.

Långpendling
Av de 1 350 personer som direkt berörs får 850 mindre än fem mil till sin nya arbetsplats, vilket är den gräns som man bedömer att pendling är möjlig. 350 anställda får mellan fem och tio mil till den nya arbetsplatsen, 130 mer än tio mil. Samtidigt är omkring 225 personer över 61 år, vilket kan öppna för pensionslösningar, enligt verket.

Förändringarna på Skatteverket ska ske successivt och vara fullt genomförda 2012.

Skatteverkets överdirektör Katrin Westling Palm motiverar förändringarna med att medborgarnas behov måste styra var kontoren ska ligga. Till exempel finns Centralen i Stockholm, Angereds centrum i Göteborg, Östhammar och Älmhult med på listan över nya servicekontor.

Maria Victorin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".