Gymnasieförvaltning i Umeå vill ge fortsatt praktik

Indragna pengar på arbetsförmedlingarna gör att arbetspraktik för ungdomar över 18 kommer att bli omöjlig i Umeå om inte extrapengar skjuts till, anser gymnasieförvaltningen.

Skolpolitikerna i Umeå vill kunna fortsätta ge praktik till unga över 18, även om de inte studerar.

Nu begär de mer pengar av kommunstyrelsen, för att ersätta som dragits in från arbetsförmedlingarna.

I dag är det drygt 200 unga som har den här typen av praktik. Vad som händer när pengarna är slut finns det ingen lösning på.

Hans Lindberg som är socialdemokratisk ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vill kunna låta de praktiker fortsätta.

Det gäller praktik för unga mellan 18 och 24 år, i kommunal ungdomspraktik och ungdomsgaranti. Praktiken till unga har till största delen betalats utanför kommunbudgeten.

I och med regeringens beslut att minska pengapåsen till arbetsförmedlingarnas program, så dras de här statliga pengarna in. För kommunen betyder att det försvinner tre miljoner kronor.

Närmare bestämt försvinner pengarna från gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens konto, eftersom det redan finns personal och lokaler. Hur det blir med praktik för unga, och de ungas möjligheter att komma ut och pröva på arbetsmarknaden, det beror på regeringen, säger Hans Lindberg.

Arbetsförmedlingarna har fått nytt uppdrag. Skolpolitkerna ber nu att kommunstyrelsen ska skjuta till pengar för att täcka upp bortfallet, för i juli är arbetsförmedlingspengarna slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".