Försäkringskassan drar många gånger in ersättning felaktigt

Många av de hundratals länsbor som får sin sjukersättning eller sjukpenning indragen av försäkringskassan får rätt i länsrätten. Fyra av tio får rätt till ersättning, det visar P4 Västerbottens granskning.

Länsrätten har fått allt fler ärenden från Försäkringskassan, bara ifjol avgjordes 504 fall och för att klara det har man varit tvungen att nyanställa minst tre personer. Personer som bland annat rekryterats från Försäkringskassan.

Av de totalt 2 700 mål vid Länsrätten förra året så kom en tredjedel från Försäkringskassan. Det är framförallt ärenden som rör sjukersättning och sjukpenning som ökat kraftigt.

Och väl i Länsrätten så blir det ofta ett helt annat beslut än vad Försäkringskassan kommit fram till.

Sture Eriksson läkare och nämndeman (kd) i Länsrätten slås av att Länsrätten gör en helt annan bedömning än vad Försäkringskassan kommit fram till. Detta trots att man har samma lagstiftning att utgå ifrån.

Länsrättens högste chef, rådmannen Leif Larsson anser också att det är brist i rättsäkerheten att Länsrätten och kassan gör olika bedömningar. Leif Larsson säger till P4 Västerbotten att Försäkringskassan är hårdare i sin bedömning.

Leif Larsson vill att Regeringsrätten som högste instans ska slå fast hur man ska tolka begreppet arbetsförmåga, det vill säga vad som ska gälla om man kan ta ett arbete eller inte.

Anders Boman försäkringschef på Försäkringskassan i länet säger till P4 Västerbotten att det givetvis inte är bra att det blir så många rättelser i Länsrätten. Försäkringskassan måste bli bättre på att göra sina utredningar, det säger Anders Boman.

reportar Inga Korsbäck och Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".