Minister vill se tydligare lagstiftning efter P4 Västerbottens granskning

- Det är inte acceptabelt att skillnaderna mellan Länsrättens och Försäkringskassans bedömningar är så här stora. Lagstiftningen bör därför förenklas och förtydligas, det säger Cristina Husmark Pehrsson (m) socialförsäkringsminister. 

Socialförsäkringsministern kommenterar nu uppgifterna i P4 Västerbotten och ekot om att 40 procent av försäkringskasseärenden i Västerbotten som går vidare till Länsrätten ändras.

-En översyn av lagstiftningen har redan påbörjats på socialdepartementet, bland annat när det gäller användningen av begreppet arbetsförmåga, det säger Cristina Husmark Pehrsson. 

Många av de hundratals länsbor som får sin sjukersättning eller sjukpenning indragen av försäkringskassan får rätt i Länsrätten. Fyra av tio får rätt till ersättning, det visar P4 Västerbottens granskning.

Av totalt 2 700 mål i Länsrätten i fjol kom en tredjedel från Försäkringskassan. Det är framförallt ärenden som rör sjukersättning och sjukpenning som ökat kraftigt. Och väl i Länsrätten så blir det ofta ett helt annat beslut än vad Försäkringskassan kommit fram till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".