Det kan bli längre väntetider på länets akutmottagningar idag.

Det blir ett  totalt driftstopp av alla landstingets IT-system idag  mellan klockan 9.00-18.00.

Konsekvenserna för patienterna kan bli att det blir avsevärt längre väntetider än normalt på länets  akutmottagningar och sjukvårdsrådgivningen.

Akut sjuka kommer att som vanligt ges omedelbar vård.

Det skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Anledningen till att stoppet görs är för att kunna utföra nödvändig service och underhållsarbete. Bakgrunden är att kapaciteten i landstingets nätverk behöver stärkas då mängden av digital information ökar i snabb takt. För att förebygga framtida driftstörningar måste centrala nätverkskomponenter bytas ut.


 

- Vi ber om överseende för eventuella problem som driftstörningarna innebär för varje enskild säger Margit Håkansson, chef för diagnostik och medicinsk service i Västerbottens läns landsting. Akut sjuka kommer som vanligt att ges omedelbar vård. För enklare åkommor kommer väntetiderna att bli avsevärt längre än normalt. Det är dock nödvändigt att genomföra detta underhållsarbete för att säkerställa funktionaliteten i våra viktiga vårdinformationssystem.
Driftstoppet innebär också att landstingets webbplats inte är tillgänglig under lördagen. För information om hälsa och sjukdomar hänvisas till sjukvardsradgivningen.se
Under söndagen har Citymottagningen i Umeå öppet mellan klockan 15.00-19.00.  Sjukvårdsrådgivningen är öppet som vanligt dygnet runt alla dagar. Telefonnumret till Sjukvårdsrådgivningen är 090-785 11 77.