Giftiga plantskydd hotar hälsan hos skogsplanterare

Skogs- och träfacket vill stoppa giftiga plantskydd, men skogsindustrin är tveksam till de alternativ som finns idag.

Det är den kemiska behandling för att skydda skogsplantor mot snytbaggeangrepp, som facket menar innebär hälsorisker för plantsättare.  En av de som drabbats är Therese Lindström som fick  kliande utslag när hon planterade skog för ett par år sedan.

Det är betydligt vanligare med snytbaggeangrepp i södra Sverige  och därför är det en förhållandevis liten del av de skogsplantor som sätt i länet som är behandlade med skyddande kemikalier. Men allt eftersom klimatet förändras ser det också ut som att snytbaggen flyttar längre och längre norrut. Och Skogs- och träfacket är angelägna om att skogsindustrin ska övergå från kemikalier till mekaniska plantskydd, till exempel vax eller lim och sand. Men det fungerar inte lika bra menar Dan Rönnkvist som är skötselchef hos skogsbolaget SCA i länet.

I år rör det sig om 145 tusen kemiskt behandlade plantor som ska sättas ut i länet av SCA men alla plantörer kommer att få utbildning i hur de ska göra för att undvika besvär, lovar Dan Rönnkvist.

Men den kemiska bekämpningen som SCA anser är oundvilkig i vissa fall, den kan Sveaskog avstå ifrån, åtminstone här i Västerbottens län, säger Stefan Mattsson som är föryngringsansvarig på företaget.