Ännu inga kriminella Mc-gäng i länet

De kriminella mc-gängen finns på allt fler platser i landet, det visar Sveriges Radios granskning av 112 medlemmar i mc-gängen. Flera nya avdelningar av bland andra Hells Angels och Bandidos och Outlaws har etablerats. Men länet är än så länge förskonade från mc-gängen och detta trots enskilda kriminella individer med kopplingar till mc-gäng söderut, det säger Inga-Lena Jonasson chef för kriminalunderättelse roteln (KUT) i Västerbottens län.

Inga-Lena Jonasson tillbakavisar även uppgifter om att det ska finnas etablerade mc-gäng i Skellefteå.

Kriminella mc-gäng finns däremot i angränsande län och i Luleå har Hells Angels etablerat sig.

Att det inte finns några kriminella mc-gäng med lokal och ordnad verksamhet i länet kan bero på polisens strategi sedan länge.

– Att störa och vara närvarande och inte lämna gängen och individerna ifred, det säger Inga-Lena Jonasson.

Polisens strategi nationellt är att punktmarkera medlemmarna i de kriminella mc-gängen. Varenda småbrott och obetalda böter ska bötfällas.

– Det handlar om att lagföra varje brott, det säger Inga-Lena Jonasson.

De två unga kriminella män som är skrivna i Umeå och som är medlemmar i X-team Säffle utanför Gävle och varav en är i 25-årsåldern och som sägs vara tongivande i X-team Säffle bevakas ständigt av polisen, säger Inga-Lena Jonasson.

Sveriges Radios granskning av de kriminella mc-gängen visar att närmare 80 procent av de 110 medlemmar som granskats dömts för brott - ofta mycket grova sådana- och dömda för olika brott som narkotikabrott är också de två Umebor i X-team Säffle.

– Ja framförallt stölder, narkotikabrott och våldsbrott är de dömda till, säger Inga-Lena Jonasson.

En tendens där mc-gängen etablerat sig är att indrivning och utpressning ökar. Och 20 procent av mc-gängens medlemmar som SR granskat är också dömda för utpressningsbrott.

– Jobbar du och ska marknadsföra dig och etablera dig på den kriminella marknaden, så är det en del av etableringen att skrämma slag på folk och där ingår utpressning och indrivning.

Enligt Inga-Lena Jonasson så är den typen av brottsligheten inte så vanlig i länet, men det har förekommit i några enskilda fall, säger hon.

Men om mc-gängen skulle etablera sig i länet så skulle den typen av brottslighet öka och även narkotikabrotten och våldsbrotten, det säger Inga-Lena Jonasson.

Sveriges Radios granskning omfattar 112 medlemmar i olika mc-gäng som Hells Angels, Bandidos och Outlaws samt supportergrupperna Red Devils (HA) och X-team (Bandidos).

Reporter Inga Korsbäck