Botniabanan

Sista etappen väntas byggas tidigare än beräknat

Botniabanan ska byggas över Degernässlätten och med en bro över Stor-Sandskär. Det blev klart när regeringen igår avslog den överklagan som inkommit om järnvägsplanen. 

Botniabanan AB:s verkställande direktör Lennart Westberg reagerade positivt på beslutet:

Det som beslutet betyder är att det är klart att börja bygga Botniabanan från Stöcke in till Umeå. Men banan kommer att gå igenom ett känsligt naturområde och hur det kommer att kompenseras är en fråga som fortfarande ligger hos miljööverdomstolen.  Sådana kompensationer kan bland annat handla om att det får byggas nya dammar för dom fåglar som kan störas.

Området som det här handlar om är ett slättlandskap med rikt fågelliv och bördig åkermark, å Degernäs samfällighet var en av parterna som hade överklagat regeringen med hopp om att järnvägsplanen skulle ändras. Men den överklagan avslog alltså igår.

Berndt Eriksson vid Degernäs samfällighet har dock avböjt att kommentera beskedet om avslag förrän han har läst motiveringen till beslutet.

Att järnvägsplanen nu fastställts innebär till exempel att den bro som planeras över Stor-Sandskär kan börja byggas. Bron är den del av sträckan som kommer ta längst tid att färdigställa.

Lennart Westberg säger att det var tvunget att fattas ett beslut, åtminstone direkt efter semestrarna, för att de skulle få tre år på sig att färdigställa Botniabanan. Och nu skulle man kunna börja tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".