"Landshövdingen ansvarig för förseningen av Botniabanan"

Landshövdingen Lorentz Andersson pekas ut som ansvarig för förseningarna av Botniabanan. Anklagelsen förs fram av före detta länsarkitekten Torsten Lundberg i ett debattinlägg i dagens VK.

Enligt Lundberg beslutade landshövdingen på egen hand att utöka Natura 2000 området i och kring Umeälvens delta med 2500 hektar.  Beslutet om att utöka Natura 2000 området gjorde att Botniabanans sträckningen hamnade inom Natura 2000 området.

Lorentz Andersson säger att Torsten Lundberg har gjort en egen bedömning och den får stå för honom.

Beslutet togs  för att uppfylla de kriterier som Eu och regeringen ställt upp för hur ett Natura 2000 område ska se ut säger Lorentz Andersson till Lorentz Andersson.

Lundberg skriver att Lorentz Andersson borde ha skickat ut ärendet på en bred remiss och gjort en konsekvensanalys av vilka effekter en tredubbling av ytan skulle få.

Enligt Torsten Lundberg har förseningarna av Botniabanan som en följd av landshövdingens beslut kostat samhället tre miljarder kronor.

Radio Västerbotten har ännu inte nått Lorentz Andersson för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".