Mer klotter i Umeå

Det olagliga graffitimålandet i Umeå har ökat under våren, den uppfattningen har Lennart Andersson, koordinator på Brottsförebyggande rådet. Lennart var en av dem som för fyra år sedan ordnade en laglig vägg, vars syfte delvis skulle vara att minska det olagliga målandet i stan.

- De första åren var väldigt lyckade, då hade vi en bra relation med ungdomarna som var där och målade. Vi kunde också se kostnaderna för klottersanering i Umeå minskade. Det här sista året har det inte gått lika bra, vi har inte samma kontakt med ungdomarna nu mer

Långt inne i skogen bortanför  I 20-området täcks regementets gamla skjutbanor med otaliga lager färg. Varje tillgänglig kvadratcentimeter har använts till olika målningar av varierande kvalitet.

På de väggar som syns bäst är färgen purfärsk. Mycket av det som är målat här har tillkommit det senaste dygnet. Sedan det 2003 blev lagligt att måla på väggarna här har aktiviteten på området ständigt varit hög. Kommunens syfte med att upplåta lagliga ytor var både att ge graffitiintresserade ungdomar någonstans att vara, samt att försöka minska det olagliga målandet.

Att väggarna är uppskattade råder det inget tvivel om, men den dämpande effekten på skadegörelse och klotter verkar nu alltså ha kommit av sig. Det är dock inget som kommer att påverka de lagliga väggarna, säger Lennart Andersson.

- Som det ser ut just nu har jag väldigt svårt tro att man skulle kunna hitta bra argument för att stänga ner väggarna i  I 20-skogen. De fyller fortfarande en funktion för alla ungdomar som är där och målar.

Lennart Andersson säger även att alla som vill vara med och samarbeta med kommunen för att utveckla arbetet med de lagliga väggarna är välkomna att höra av sig till honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".