Tvångsomhändertagande kan hindra att flyktingbarn försvinner

Skellefteå kommun vill pröva lagen om tvångsvård, så kallad LVU, för ensamkommande flyktingsbarn från Kina.

Tanken kommer efter att fyra kinesiska ungdomar försvunnit från två av kommunens boende för asylsökande ensamkommande flyktingbarn de senaste två åren
-Problemet rent juridiskt är att frihetsberöva ett barn som inte gjort nånting, men å andra sidan har 100 procent av de här barnen försvunnit, säger Per Ådén, avdelningschef för asylhemmen Falmarksgården och Origo i Skellefteå.
Enbart de senaste två veckorna har dessutom ett 20-tal kinesiska ungdomar spårlöst försvunnit från ett liknande boende i Sigtuna utanför Stockholm.
Polisen har inlett en förundersökning och utesluter inte att det handlar om människosmuggling.
-De här ungdomarna också förutsättningar att ta sig vidare från Sverige, De är ofta försedda med mobiltelefoner och en summa pengar motsvarande 10.000 kronor, säger Per Ådén.
Migrationsverket är idag medvetna om att Sverige används som transitland för att skicka de här barnen vidare till andra länder där de ofta hamnar i arbete och i vissa fall prostitution.
I juni 2006 dömdes ett kinesikst par för grov människosmuggling till fängelse i två år efter att ha smugglat 46 kinesiska barn genom Sverige till övriga Europa.
-Allt tyder på att det handlar om organiserad brottlisghet även den här gången, ingen vet säkert vart de här barnen tar vägen säger Per Ådén.
I länet tar idag förutom Skellefteå även Umeå, Åsele och Sorsele emot ensamkommande flyktingbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".