Lika många studenter söker hjälp hos socialtjänsten som tidigare år

Förändrade A- kasseregler har inte inneburit att fler studenter sökt ekonomiskt bistånd hos Socialtjänsten i Umeå, som i våras tillsatte två extra handläggare för att hjälpa studenterna.

I sommar har mellan 120 och 150 studenter sökt ekonomiskt bistånd hos Socialtjänsten, vilket är ungefär lika många som förra året. Det säger Leif Karlsson, som är områdeschef på socialförvaltningen i Umeå. Att det inte är fler, tror han beror på att många studenter fått sommarjobb eller åkt hem till sina hemorter.

När A- kassan vid årskiftet förändrade sina regler , innebar det att studenter inte längre får a-kassa under loven. Därför trodde socialtjänsten i Umeå att fler skulle söka ekonomiskt bistånd och tillsatte den 21 maj, två extra handläggare.

Leif Karlsson, säger nu att de två handläggarna ändå har behövts för en snabb handläggning av studentansökningarna, trots att det alltså inte kom in så många ansökningar som de väntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista