Åke Sandström (c) kritisk till förslag om höjd bensinskatt

Det råder oenighet inom alliansen om bensinskatten efter miljöministerns uttalande om höjd bensinskatt. Kristdemokraterna står fast vid sitt vallöfte om sänkt bensinskatt och här i länet är riksdagsledamoten Åke Sandström (c) inte beredd att höja bensinskatten förrän det presenterats tillräcklig kompensation för glesbygdsbor.

Ett bensinpris på över 20 kronor per liter krävs för att nå regeringens miljömål. Det framgår av en rapport från Statens institut för kommunikationsanalys, Sika. Igår sa miljöminister Andreas Carlgren (c) att han är beredd att höja bensinskatten, även om en höjning till över 20 kronor per liter inte kommer att bli aktuellt.

Höjd bensinskatt ska enligt Sika göra att koldioxidutsläppen minskar vilket är en förutsättning för att nå det miljömål som regeringen satt upp. Koldioxidutsläppen ska minskas med 20 procent fram till 2020.

Men Andreas Carlgrens partikamrat västerbottniska riksdagsledamoten Åke Sandström är inte beredd att höja bensinskatten i nuläget. Han håller med de som tycker att bensinpriset redan tar stor del av hushållskassan och han vill se

- Ett krav, om man skulle höja skatten, är en kompensation för de människor som inte har några alternativ till bilen, säger Åke Sandström (c).

Oenighet inom alliansen

Samtidigt får centerpartiet kritik för att miljöminister Andreas Carlgren gått ut och sagt att han är beredd att höja bensinskatten. En sänkt bensinskatt var ett av kristdemokraternas vallöften som man så sent som i på sitt riksting häromveckan beslöt sig för att att hålla fast vid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".