Sex döda i trafiken i länet i år

Två tredjedelar av dödsolyckorna i trafiken i länet skulle kunna undvikas, om det funnits en nollvisionsstandard. Det konstaterar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande (NTF) idag.

En nollvisionsstandard innebär bland annat mitträcken, för att undvika frontalkollission, vid hastigheter som överstiger 70 kilometer i timmen. De mötesolyckor som sker på vägar med en hastighetsbegränsning på 90 km/h eller mer bedöms av därmed NTF som en systembrist. Andra systembrister är bland annat ineffektiva bältespåminnare och antisladdsystem, samt övergångsställen som inte är hastighetssäkrade, enligt NTF. Även den mänskliga faktorn, exempelvis fortkörning, ingår som systembrist.

Totalt förolyckades 201 personer i trafiken under första halvan av 2007, varav sex personer i Västerbottens län. Fyra av dessa hade kunnat undvikas enligt NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".