Nykterhetsrörelse godtar Subutex

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO säger med viss tvekan ja till användandet av de narkotikaklassade läkemedlet Subutex vid drogavvänjning. Det beslutades under helgens kongress i Uppsala.

Beslutet var inte helt enkelt. Många av medlemmarna som är tidigare aktiva narkomaner ville ha ett totalstopp av läkemedlet.

”De anser att det är lika svårt att bli av med det subutexberoendet som med heroinet,” säger Västerbotttens distriktsordförande Björn Hansson.

Subutexen togs fram för att bota suget efter heroin men har blivit en mycket vanlig drog bland främst ungdomar i Skellefteå.

”Vi vill att läkemedlet ska användas endast under strikt kontroll, i behandlingssyfte och under en kortare period,” säger Björn Hansson.

IOGT-NTO är Sveriges största nykterhetsorganisation med över 46.000 medlemmar i drygt tusen lokalföreningar över hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".