Synskadad Vindelnbo får inte kommunal hjälp.

Funktionshindrade får inte det stöd de har rätt till av kommunerna och ett exempel finns i Vindeln där en synskadade Anderz Mattson tycker han får så dåligt stöd att han flyttar därifrån.

Funktionshindrade som behöver stöd tvingas ofta driva långa processer för att få hjälp. Det visar en enkät som De handikappades riksförbund, DHR, gjort.

Enligt enkäten som De handikappades riksförbund gjort och som besvarats av 566 medlemmar runt om i landet är Anderz Mattson inte ensam om att ha problem med att få den stödinsats de ansökt om från kommunen eller försäkringskassan. 22 procent av de som svarat upplever att det inte fått den stödinsats de har rätt till.

Anders Mattson flyttade till med sin familj från Stockholm till Vindeln för 3 år sedan. Men i tisdags gick flytten tillbaka till Stockholm igen. Å en av anledningarn till det är att han upplever att kommunen inte gett honom det stöd han har rätt till enligt LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Anders Mattson som är synskadad har rätt till 10 timmar ledsagning i veckan men någon ledsagare har inte Vindelns kommun hittat åt honom. Han har i viss mån hittat ledsagare på egen hand som kommunen sedan betalat.

Karina Valberg är biträdande socialchef i Vindelns kommun och hon tycker att det är olyckligt att Anderz Mattson känner så här. Men hon säger också att hon inte känner till ärendet och vill inte kommentera det vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".