Tvångspraktik för studenter.

Studenter som sökt försörjningsstöd hos Socialtjänsten i Umeå hänvisas till praktik. I Umeå är det omkring 50 studenter som praktiserar i sommar.

En av de studenter som sökt försörjningsstöd och tvingas till praktik för att få det är Larry Andersson som hänvisades till Returmarknaden. Han tycker inte om tvånget, han hade hellre läst någon kurs och jobbat vidare med att komplettera sina egna studier.

Men att ta igen studiepoäng är inget alternativ för de studenter som söker stöd. Det säger Leif Karlsson, som är områdeschef på Socialtjänsten i Umeå. Han är tveksam till att studier skulle kunna ses som praktik eller kompetenshöjande verksamhet, som socialtjänsten enligt socialtjänstlagen alltså kan hänvisa studenter till.

Lagen trädde i kraft 1998 och Socialtjänsten i Umeå har tillämpat den sedan dess, det säger Leif Karlsson. Han tror att syftet med lagen dels är att ge studenter en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, men också att kunna ställa hårdare krav på studenter att söka andra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".