Brottsanmälningarna fler

De anmälda brotten har totalt sett ökat med 9 procent under årets sex första månader jämfört med samma tid förra året. Ungefär två tredjedelar av ökningen utgörs av skadegörelsebrott.

Förutom skadegörelsebrott handlar det om anmälningar av brott som påverkas av myndigheternas spanings- och ingripandeverksamhet, till exempel rattfylleri, narkotikabrott och bedrägeri. Det framgår av den preliminära brottsstatistiken för första halvåret 2007 som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar idag.

Under det första halvåret år 2007 anmäldes totalt 631 000 brott till polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten. Det innebär att de anmälda brotten totalt sett har ökat med 9 procent, eller 52 000 anmälda brott, jämfört med motsvarande period år 2006. Ökningar kan observeras i nästan samtliga brottstyper. Ett undantag är bilbrotten som fortsätter att minska.

Stor ökning av antalet anmälda bedrägeri- och skadegörelsebrott

De brott som upptäcks som en följd av myndigheternas kontrollinsatser stod för cirka en tredjedel av den totala ökningen av antalet brott som anmäldes under första halvåret 2007. Det handlar om narkotikabrott, trafikbrott, bedrägeri och brott mot alkohollagen. En tredjedel av ökningen av bedrägeribrotten härrör från det ökade antalet bedrägeribrott som upptäcks av Försäkringskassan.

- En ökning av antalet anmälda spaningsbrott kan ses som något positivt. Det är en följd av att polisen och andra kontrollmyndigheter har intensifierat sitt arbete för att upptäcka brott, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå.

Alla typer av anmälda skadegörelsebrott ökade mycket under det första halvåret år 2007, de stod för en tredjedel av den totala ökningen. Det är klotterbrotten som antalmässigt ökade mest. Under det första halvåret år 2007 anmäldes nästan 24 000 klotterbrott, en ökning med 5 600 brott eller 30 procent jämfört med motsvarande period år 2006. Ökningen är spridd över alla län, med undantag för klotter mot kollektivtrafik där hela ökningen härrör från Stockholms län. Erfarenheten visar att nivån på skadegörelseanmälningar ofta påverkas av förändrade rutiner och policy.

Anmälningar om brott mot person har ökat

De anmälda brotten mot person ökade med 12 procent till 104 100 anmälda brott under det första halvåret år 2007. Detta innebär att dessa typer av brott utgör 21 procent av den totala ökningen av antalet anmälda brott. Det är framförallt misshandel, olaga hot och ofredande som bidrar till denna ökning, men ökningen kan observeras i samtliga brott som ingår i denna kategori. Antalet anmälda brott mot person har ökat den senaste 10-årsperioden.

Fakta statistik över anmälda brott:

I statistiken över anmälda brott redovisas de brott som anmälts och registrerats av polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten under perioden. Avgörande för om ett brott blir registrerat är dels möjligheten att upptäcka brottet, dels viljan av att anmäla brottet.

Oftast är det utvecklingen av den faktiska brottsligheten som är intressant, men statistiken över anmälda brott visar endast en del av denna verklighet. Därför måste den kompletteras med andra källor, till exempel offer- och självdeklarationsundersökningar, för att få en bättre helhetsbild.

Statistiken över anmälda brott används främst för att följa upp, bedöma, planera och utveckla rättsväsendets verksamheter.

TT

----------------------------------------------------------

Klicka på bifogat dokument för att läsa pressmeddelandet.

Huvuddokument

https://www.pirab.se/L.asp?X=309916&M=1&A=halvarsstatistik2007.pdf

Bilagor

This document was brought to you by PIR, a distributor of electronic press releases. PIR http://www.pirab.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".