Fler blir av med vapenlicensen

Läkare som anmäler att patienter inte är lämpliga att få ha vapen på grund av sjukdom har ökat  det senaste året.

Detta efter förändringarna i vapenlagen som gjordes för ett år sedan.  Ordförande i läkareföreningen i Västerbottens län, Johan Ljungberg tror att ökningen  beror på nyhetens behag.

Innan första juli 2006 fick endast läkare inom psykiatrin anmäla patienter som de ansåg var olämpliga att inneha vapen. Men sedan första juli 2006 får alla läkare anmälningsplikt.

Och i Västerbotten ser man en stor skillnaden i anmälningar sedan lagen kom. 2005 anmäldes åtta fall, siffran för 2006 är 55. Tanken med lagen var att fler läkare skulle anmäla, men enligt Carina Lundberg som är vapenhandläggare i Umeå så är detta ännu en låg siffra. Hon tror att det finns många som inte bör få handskas med vapen på grund av deras sjukdomstillstånd och hon tycker att läkare ska bli ännu bättre på att anmäla.

Men läkarförbundet har länge varit emot lagförändrigen. De menar att förtroendet mellan patient och läkare kan skadas och att läkare inte ska vara myndighets utövande.

Men Johan Ljungberg i läkarföreningen i Västerbotten är av en annan åsikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".