Många skogsplanterare kommer från utlandet

Tre fjärdelar av skogsplanteringen utförs av utländsk arbetskraft i sommar . Långa säsonger leder dessutom till att färre ungdomar planterar skog.

Det säger Peter Lindström, regionalt skyddsombud på Skogs- och träfacket i Västerbotten. Tidigare fungerade skogsplantering tidigare fungerade som en inkörsport till arbetslivet.

Peter Lindström är också projektledare för ”ordning och reda i skogen” som är ett projekt som har startat för att många skogsvårdsföretag rekryterar utländsk arbetskraft.

I år är det ungefär 700- 800 personer som kommer från andra länder för att arbeta i skogen. Problemet, enligt Peter Lindström är att alla inte vet vilka avtal som gäller och vilka rättigheter de har, men också att företagen inte konkurrerar på lika villkor om det är så att vissa företag inte följer de avtal som finns.

Lennart Sjödin driver skogsvårdsföretaget Kvalitets Skog AB Fredrika. Han har under 5 år använt sig av utländsk arbetskraft och i sommar rekryterar han ungefär 50 personer från Litauen, Tyskland och Italien. För honom är den utländska arbetskraften viktig, eftersom företaget då kan förlänga säsongen. Han säger att det krävs då det är en konkurrensutsatt bransch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".