Våld mot kvinnor ökar i länet

Under första halvan av året anmäldes 294 fall av kvinnomisshandel vilket är 54 procent fler än samma period förra året. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Förra året anmäldes totalt 486 fall av misshandel mot kvinnor, varav 369 av dessa brott begicks av personer som var bekant med offret. Det var en ökning med omkring 6 procent jämfört med året innan.

Men siffrorna för i år verkar skjuta i höjden. När Brottsförebyggande rådet har sammanställt statistiken för första halvåret visar det sig att antalet anmälningar om kvinnomisshandel, i länet, ökat med 54 procent jämfört med året före. Trycket på kvinnojouren har varit hårt. Sedan jul, fram till för omkring två veckor se’n har det varit fullt i boendet. Och det har känts tungt, säger Ellinor Pekkari till Radio Västerbotten

Men i sommar har det varit lugnare. Men det behöver inte bero på att kvinnor utsätts för mindre våld under sommarmånaderna, säger Elilnor Pekkari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".