Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rötmånaden börjar idag

Publicerat måndag 23 juli 2007 kl 11.49

Nu är vi inne i den månaden som brukar kallas bakteriernas högtid - nämligen rötmånaden.

Det inte bara vi människor som uppskattar värmen. De minsta bakterierna som lever i vår mat gör det också. värmen gör att bakterierna förökar sig snabbare än vanligt.

Enligt almanackan startar rötmånaden den 23 juli och varar till 23 augusti men självklart hänger det ihop med att det är den varmaste och fuktigaste tiden på året.

Vad ska man då tänka på i rötmånaden. Tillaga maten ordentligt. Kyl maten på en gång låt den inte stå framme. Var extra försiktig med kyckling och köttfärs. Förvara maten du handlat i affären i kylväsak på vägen hem. Håll koll på tempertaturen i kylen.

Men att dricka en klunk som smakar illa behöver inte göra dig sjuk och lite mögel på osten kan du skära bort. Däremot bröd som är dåligt ska du slänga på en gång för mögelsvamp är trådar som hänger samman hela brödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".