Fler fartkameror i länet

Vägverket kommer att sätta ut fyra nya fartkameror i länet under hösten. Sedan tidigare finns det 56 stycken kameror i länet. I dessa har 1566 fartsyndare fastnat på bild under det första halvåret.

De nya kamerorna kommer att placeras längs med E 12:an mellan Granö och Lycksele.

Enligt Vägverket sänker kamerorna medelhastigheten och sparar därmed liv.  En åsikt som kommissarie Tomas Wikberg  chef för polisens trafikavdelning i Umeå och södra Lappland håller med om. Han ser vilka positiva effekter kamerorna har haft.

Sedan  början av 2000-talet har det funnits fasta trafiksäkerhetskameror i länet, just nu 55 st men det ska bli 59 innan årets slut.

Vid en jämförelse av medelhastigheten på vägarna, före och efter införandet av kameror, har den sänkts med 5-6 kilometer i timmen. Det  är en sänkning som inte enbart gäller just där kameraskåpet står, menar Tomas Wikberg.

Av dom fortkörare som fastnar på bild är det dock många som slipper betala böter. Enligt Dagens Eko slipper var tredje förare betala böter då polisen både måste kunna tyda bilens registreringsskylt och identifiera föraren.

Och samtidigt blir det allt vanligare att bilister använder sig av fartkameravarnare i bilarna.

Dels finns det dom lagliga GPS-mottagare som varnar för de platser där det står kameraskåp. Men det finns även olagliga laser och radarvarnare som känner av både mobila kameraskåp samt polisens manuella trafikkontroller.

Hittills har polisen i Västerbotten beslagtagit ett femtiotal olagliga varnare, och Tomas Wikberg tycker att det är fel att använda sig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".