Barn potttränas allt senare

Sommaren är den tid då flest väljer att potträna sina små barn. Men potträningen sker allt senare nu än vad den gjorde förr i tiden. På 60 och 70-talet pottränades barn vid 18 månaders åldern nu är det inte ovanligt att barn har blöjor ändå upp i 3-års åldern. Det visar en studie genomförd vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Men Gunda Martin som jobbar på förskolan spiltan i Umeå har inte märkt av skillnaden.

-Det kan beror på att blöjorna är för effektiva idag. Barnen känner inte själv när de är blöta, därför finns i dag så kallade potträningsblöjor. Blöjan känns våt när barnet har kissat så att barnet förstår vad som har hänt. Det säger Sofia Hallberg, kommunikationschef för blöjföretaget Libero.

Sommaren är den tid då det är lättast att potträna barn. Föräldrar och barn är lediga från arbete och dagis, det är varmt ute och barnen har mindre eller inga kläder alls på sig. Då märker barnen lättare när de kissat eller bajsat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".