Kittelfjäll blir ett fall för jämställdhetsombudsmannen

Idag inleds festivalen Piteå dansar och ler. Med finns bland andra Kittelfjäll. Nu kritiserar JÄMO Kittelfjälls sätt att utse de 30 som är med och arbetar som bartender i Kittelfjälls tält.

Femtio kvinnor i tjugoårsåldern från Piteå åkte under nyårshelgen till Kittelfjäll och blev sedan bedömda av en jury. Det gällde att vara så glad, positiv och trevlig som möjligt. 30av de 50 togs ut.

I annonsen för kittelfjälltältet står att läsa att de är Piteås läckraste tjejer som jobbar. Det här skriver Norrländska Socialdemokraten om idag.

Claes Borgström, Jämställdhetsombudsman, tycker att Kittelfjälls arrangemang låter mycket sexistiskt och säger till NSD.

- Det är trist att sådant här anordnas. Annonsen befäster förlagda fördomar om kvinnor. Det ger även fel bild till unga kvinnor om att man måste vara söt och läcker för att få framgång i livet. Det är beklagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".