Försvunne umeåbon påträffad välbeållen

- Han missade anslutningen till Etiopien i Frankfurt, säger familjens juridiska ombud advokat Björn Hurtig, till SR Västerbotten.

Den 20-årige umebon Mukhtar Ahmed Mohammed som varit försvunnen sedan den första juli när han skulle ha anlänt till Etiopien har återfunnits.

- Jag är lycklig, säger pappan.

Sonen finns just nu i Schweiz.

Björn Hurtig har talat med Mukhtar och konstaterar att umebon mår bra och är förvånad över all uppståndelse.

- Jag vet inte exakt vad han har gjort under den här tiden men det är skönt att slutar bra och att han är välbehållen, säger Björn Hurtig.

Under de snart fyra veckor Mukhtar betraktats som försvunnen har det varit stor uppståndelse. Etiopiska myndigheter har anklagats. UD har kopplats in. Den etiopiske ambassadören i Sverige har fått svara på frågor. Polisen har kopplats in. Massor av människor har gjort massor av saker medan 20-åringen befunnit sig i säkerhet någonstans i Europa hela tiden.

- Det är beklagligt att det blivit så här, säger Björn Hurtig.

- Men det gick inte att ignorera faran. Det fanns indiktationer som man inte bara kunde nonchalera.

- Möjligen kunde mer ha gjorts för att undersöka om Mukhtar verkligen kom med planet från Frankfurt. Men det har varit svårt att få fram passagerarlistor, säger Björn Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista