Omfördelning av pengar till länsstyrelserna

Mindre pengar för projekt mot hedersrelaterat våld. Men mer pengar för att kommunerna ska engagera sig mer för att stödja våldsutsatta kvinnor och barn.

Det sker en omfördelning bland de pengar som länsstyrelsen beviljas för arbetet kring våld mot kvinnor. I år ska över tre miljoner förmedlas via Länsstyrelserna.

De tre senaste åren har länsstyrelsen i Västerbotten beviljat omkring en halv miljon kronor till olika projekt som arbetar mot hedersrelaterat våld. I år har regeringen sänkt den summan till 300 000 kronor.

Enligt Håkan Törnström, avdelningschef på rättsavdelningen vid Länstyrelsen, handlar det dock inte om att få mindre pengar totalt, utan om en förskjutning av pengarna.

Förra året fick Länsstyrelsen 2,2 miljoner kronor som kvinnojoursverksamheterna runt om i länet kunde söka.

I år har den summan höjts till drygt 3 miljoner kronor, och lika mycket ska man även få nästa år.

Samtidigt har syftet med pengarna omformulerats. Tidigare gick alltså pengarna direkt till kvinnojourerna. Nu ska länsstyrelserna istället fördela pengarna på kommunerna. Anledningen till det är en ändring i socialtjänstlagen som stärker kommunernas skyldighet att stödja våldsutsatta kvinnor och barn.

Men Håkan Törnström tror inte att det innebär att Kvinnojourerna kommer få mindre pengar.

- Min egen uppfattning är att ett bra sätt för kommunerna att fullgöra sina skyldigheter när det gäller att ta hand om brottsoffer, i synnerhet kvinnor och barn som har utsatts för våld, är att nyttja kvinnojourerna. Så jag tror att inom en överskådlig tid är det fortsatt kvinnojourerna som får den största delen av den här summan, säger Håkan Törnström, avdelningschef på rättsavdelningen vid Länstyrelsen i Västerbotten)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista