Landstinget varnar, experter lugnar

Västerbottens landsting varnar för algförgiftning på sin hemsida. Men enligt experterna så finns ingen överhängade fara för algblomning just nu.

Algförgiftning kan du drabbas av om du badar i havs- eller sjövatten som har blommande alger. De giftiga algerna blommar framför allt under juli-september när vattnet är som varmast och de vanligaste besvären är klåda, huvudvärk och magsjuka.

Värst utsatta är barn som leker vid strandkanten och lätt får många kallsupar. Men även hundar är särskilt känsliga för alggifterna.

Men enligt Annelie Sedin, som arbetar på Länstyrelsens marina infomrationscentral, så finns det inga tecken på att Västerbotten än så länge i sommar har drabbats av några stora algblommningar.

Det tror hon beror på det dåliga vädret. Algerna behöver mycket värme för att blomma.

Om man rört vatten där alger blommat ska man tvätta sig med tvål och vatten och uppsöka sjukhusets akutmottagning om man misstänker förgiftning, uppmanar landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista