Skellefteå kommun ber mobbad elev om ursäkt

Skellefteå kommun beklagar djupt den mobbning som en 12-årig elev fått utstå under sju års tid i en av kommunens skolor.

I ett brev till Skolverket menar Skellefteå kommun dock att man trots förebyggande åtgärder inte kan komma ifrån liknande händelser i framtiden.

Det var i mitten av februari som föräldrarna till den mobbade eleven fick nog och polisanmälde sin sons plågoandar. Under åratal har den 12-åriga pojken fått motta sexuella glåpord, kränkningar och våld. Bland annat har man dunkat hans huvud i väggen upprepade gånger under en veckas tid, kört upp en hockeyklubba i underlivet och åkt pulka över hans kropp.

Föräldrarna valde till slut att ta sin son ur skolan under 20 dagar då man inte kunde garantera hans säkerhet och flyttade senare över honom till en annan skola fyra mil bort i väntan på återgång till den gamla skolan.

Polisärendet övertogs senare av de sociala myndigheterna då det handlar om unga personer och en anmälan gjordes även till skolverket.

I början av juli hävdar så Skellefteå kommun i en skrivelse till skolverket att skolan uppfyllt de krav som skollag och diskrimineringslag ställt på verksamheten. Kommunen menar att de snabba åtgärder och insatser som vidtogs efter anmälan säkerställer 12-åringens fortsatta skolgång. Vidare skriver man att varje incident är en incident för mycket men att man in framtiden trots förebyggande åtgärder inte kan komma ifrån att liknande händelser kan inträffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista